Noord Italie

Lombardije (Italiaans: Lombardia), is een regio in Noord-Italië. De regio strekt zich uit van de Centrale Alpen in het noorden tot de rivier de Po in het zuiden. In het westen wordt Lombardije begrensd door het Lago Maggiore en de rivier Ticino, in het oosten door het Gardameer en de rivier de Mincio. Lombardije wordt omringd door Zwitserland, en de regio’s Trentino-Zuid Tirol, Veneto, Emilia-Romagna en Piemonte.

De oppervlakte van de regio bedraagt 7,91% van Italie; circa een twaalfde deel. Qua grootte staat de regio op de vierde plaats, na Sicilië, Piemonte en Sardinië. Van de 1000 Italianen wonen er 157 in Lombardije, 16% van de totale nationale bevolking. Van alle regio’s heeft Lombardije het hoogste inwoneraantal.

In de Middeleeuwen is vaak om dit gebied gestreden. In 19e eeuw ging het deel uitmaken van het Koninkrijk Sardinië. De regio is in economisch opzicht zeer belangrijk voor Italië.

– Lombardije kan in drie landschappelijke stukken gedeeld worden:
Povlakte De grootste laagvlakte van het Italiaanse schiereiland. Dit is het dichtstbevolkte en meest geïndustrialiseerde deel van de regio, hier liggen de grootste steden Milaan, Brescia en Bergamo.
Meren
Praktisch alle grote Noord-Italiaanse meren liggen in Lombardije (met uitzondering van het Ortameer. De meren zijn de belangrijkste toerische trekpleister van de regio. Vooral het Gardameer en Lago Maggiore trekken jaarlijks vele duizenden toeristen.
Alpen In de regio liggen enkele van de hoogste bergtoppen van de Alpen waaronder de Piz Bernina (4049 meter). De twee belangrijkste Lombardische Alpendalen zijn het Valtellina en het Val Camonica. Een groot deel van het gebergte is tot beschermd gebied verklaard.

Milaan (Italiaans: Milano, West-Lombardisch: Milan) is de tweede stad van Italië en de belangrijkste stad van Noord-Italië. De naam komt van het Latijnse Mediolanum. Dit betekent “in het midden van de vlakte” en verwijst naar het feit dat de stad midden in de Povlakte ligt. Milaan is de hoofdstad van Lombardije, één van de meest ontwikkelde regio’s van Italië. Tevens is het de hoofdstad van de provincie Milaan. De stad zelf heeft ongeveer 1,3 miljoen inwoners, maar met de omliggende stedelijke gebieden erbij gerekend komt men op vier miljoen.

Como is een stad in Lombardije, Italië. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. De stad telt 83.016 inwoners (2005, bron: Istat).

De stad is gelegen aan de zuidwestpunt van het Comomeer (Lago di Como) en aan de grens met Zwitserland. Het ligt vastgegroeid aan de Zwitserse plaats Chiasso, kanton Ticino. Como ligt 35 kilometer ten noorden van Milaan.

De grensovergang bij Como is één van de drukste van Italië, daar zij op een belangrijke noord-zuid-verbinding ligt tussen de landbouw- en industriegebieden in Noord-Italië en onder andere Duitsland. Como is onder andere bekend om haar zijde-industrie.

De stad bestond reeds ten tijde van het Romeinse Rijk. Marcus Claudius Marcellus liet massieve muren om de stad aanbrengen. Echter in de 12e eeuw werd Como grotendeels verwoest door Milaan.

Overnachten op doorreis naar Italië
Zuid Duitsland overnachten
Zwitserland overnachtingen
Overnachten onderweg Gardameer
Doorreis overnachten Toscane